вторник, 7 юли 2009 г.

Големият Брат не спи

Една нощ. Толкова им трябва на американските детективи да реагират на потенциално криминализираща информация в Интернет.
Познавам един бизнесмен, който преди може би две седмици пусна в мрежата сайта www.apolo.gy. Всеки може да си напише извинението и да си прочисти съвестта, или поне такава е идеята на начинанието. Доколкото разбрах, в Америка имало бум на подобни форуми. Аз се уморих на втория ден от "историите" във форума - човешката низост и егоизъм не са особено забавни в голяма доза. От време на време зачитам някой и друг постинг от спама, който този бизнесмен праща по 5 пъти на ден във фейсбук мрежата си. Конкурира се единствено с полуобществената радиостанция NPR, които ме облъчват на всеки два-три часа, и с един друг познат, докторант с много свободно време. Не знам защо някои хора си мислят, че социалните мрежи, тези толкова чувствителни паяжини от отношения и мнения, са перфектното място за бизнес спам. Та така, набива ни главата с чука да си излеем скътаните анонимни извинения на сайта му и, естествено, да чукнем върху една от десетте гугъл реклами. Оказа се, че форумът не е модериран и една жена е оставила извинение за убийството на съпруга си, който бил изрод и насилвал децата им. Полицията била заподозряла друг човек, така че тя се изплъзнала успешно от наказанието. На следващата сутрин на моя познат бизнесмен му се обаждат петима детективи от цялата страна, точно преди интервюто му с едно от радиата, с молба да им даде айпи адреса на потребителя, публикувал извинението. Всеки един от тях имал някакъв случай с фактология идентична с тази в постинга. Той им казал, че е съгласен да отиде в затвора, но не и да разкрие самоличността на човека. Тук разбира се, се проявява бизнес интереса му, както и решимостта му за реклама на всяка цена. Макар че натрупа милиони, докато работеше за едни хора, които печелеха клиенти с положителна реклама, в личните си бизнес дела този мой познат залага най-вече на негативната реклама. Детективите пък му казали, че ще се обърнат към съда. Уверена съм, че ще го принудят да разкрие айпи адреса, тъй като това е вече практика, но съм абсолютно впечатлена от бързината, с която е реагирала полицията. Една нощ!

2 коментара:

Анонимен каза...

Американецът е преди всичко бизнесмен и психолог.
Георги

Зоя Маринчева каза...

Този специално си е self-made бизнесмен с помощта на ипотечния балон и безцеремонната си природа, и действително притежава бакалавърска степен по психология.