четвъртък, 23 септември 2010 г.

Декларация относно чалгата и нейния Янус

Време е да върнем достойнството на чалгата. Време е да погледнем имперски на живота ни и да осветим със самочувствие и чувство за хумор собствената си сянка. Нека започнем с това, че като всичко на този свят чалгата има две страни и от теб зависи в коя се оглеждаш. И да спрем да се срамуваме от тази дума. Както чалгаджиите си правят гаргара с добра музика, така и ние ще почнем да пишем чалга-стихотворения и да изпълняваме чалга-сюити, тоест симфонични и лирични изтънчени интерпретации на чалга мотиви. Защо не? Светът отдавна го прави.

Вече от една година с успех свалям милиметри от набъбналата си след раждане на няколко деца талия с помощта на чалга. Не, не посредственото, грубиянско, порнографско, пошло, лишено от всякаква естетика радрънкване на кълки и гърди дето е made in Bulgaria. Говоря за чалгата дето се нарича зумба и е аеробизиран вариант на латиноамериканска и прочие чалга, дето пък се нарича в по-културните среди ча ча ча, меренге, салса, бели дансинг (коремен танц) даже и хип хоп. О, няма как да не сте видели хип хоп чалгаджийките. Те са най-близо до нашите по директност, тоест по линия на "(по)казвам ти куме право в очи". И докато губех сантиметри оттук оттам, осъзнах, че аз съм всъщност голяяяяяяям фен на чалгата, само че от по-рафинирания и весел вариант, по-естествения, изтънчен сорт. Даже харесвам Шакира и с милионите по света се шашкам от чалгаджийските й движения на торсото всеки път като се появи на екрана. Но Шакира умее не само да се кълчи все пак. Онзи ден гледах Малина да се кълчи на сцената под дебел слой грим и изкуствено косище. Тъй като "ще" е доста груба наставка в българския език, мисля, че най-пасва на чалгаджийската порода. Та, казвам ви, невероятна, мускулище до мускулище, контракция до контракция, умее я чалгата момичещето. Само да си беше затворила устището и да се беше облякла по-естетически и да беше платила за сценични ефектища и декорища, и въобще да звучеше музище с чалгаджийско ритмище, а не лай по луната с неестествени дори и за арабските певици и техния арабски език, камо ли за българския, форми на музициране. Ето така, като говоря на "ще" не искам да обидя, просто превеждам на понятен, материален език усещането на много хора за чалгата, така че чалгаджийските хероища да могат да разберат как се чувствам когато се изправя лице в лицище, ухо в ушище с тяхното музище.
Въпрос, по който още работя и мисля, и тепърва ще пиша:
Защото сърби, хървати и босненци имат хем чалга, хем световно известни звезди: писатели, режисьори, актьори и прочие? А нашите имитират сръбската чалга, кълчат се не по-лошо, но звезди нямаме. И да, знам, че 12-20 годишните са израснали с Глория, Малина, Калина, и прочие, но момичета и момчета, като излезете, ако излезете, в големия бял свят, ще осъзнаете долнопробността на светогледа просмукал се през елементарното, имитационно музициране и кълчене. И за сведение, бели дансинг са култови танци, за които американците пари дават.Бели дансинг и чалга кълчене по български имат общ корен, но оттам нататък си приличат колкото американски сабърб прилича на гето.

1 коментар:

Апостол Апостолов каза...

А бе, чалгата си е голема работа! Налей, ако нема- донеси и тури ножа у тупана.

Обаче! Онова, което е трижди по- важно за мен е, че така наречената народна музика (съставена от маанетата на поробителя)е десет пъти ПО- ГАДНА от чалгата.