сряда, 29 април 2009 г.

Свинският грип и сензационната журналистикаВ сряда сутрин коментирах на живо в предаването на Лора Крумова и Милен Цветков по Нова телевизия ситуацията със свинския грип в Америка. Казах, че засега е спокойно въпреки все по-невротичната медийна кампания, че на летищата и в градовете няма паника и никой не ходи с маски, но дезинфектиращите лосиони се продават като топъл хляб и хипохондрията отново е на мода. Ако има болен ученик в дадено училище, кампусите на целия училищен район се затварят за седмица. Границите обаче си стоят отворени. Споменах, че има много скептици и лека обърканост поради противоречивите послания на правителството и представителите на държавните здравни ведомства. Дори и към днешна дата, 120 заболели и възстановили се в една 300 милионна държава не е особен повод за притеснение. И едно е Обама да каже, че засега на ситуацията гледат със загриженост, но не е време за паника и страх, друго е след пет минути да парират президента с предсказания на шефовете на щатски и федерални здравни служби за неизбежни смъртни случаи в САЩ. Мийте си ръцете, кихайте в лактите си и избягвайте обществени места, но знайте, че абсолютно е сигурно, че ще има фатални случаи. Да, в САЩ на година умират 36,000 от грип, но това не е пандемия, тъй като СЗО не мисли така, пък и какво са 36 000 вече отишли си от този свят на година в сравнение с възможните жертви от една нова възможна пандемия. Да не говорим, че никой не обясни от какво точно са си отишли тези хора - от самия грип ли или от последващите бактериални усложнения, както и какви са възрастовите характеристики на тази статистика. От друг източник разбрах, че до 5% от тези фатални 36 000 случаи на година се дължат на грипа, а всички останали са резултат основно на бактериални усложнения, като пневмония, и то при хора с отслабена имунна система. Един ден по-късно кампанията става все по-организирана и добре режисирана. Световната здравна организация вдигна рейтинга на свинския грип до ниво 5 и го преименува. В американския център по контрол и предпазване от заболявания (ЦКПЗ) започнаха да валят проби от цялата страна. Това са проби, взети от носа на болни със симптоми на грип, и потвърдени в докторските лаборатории като грип от тип А, чийто подвид е свинският грип. Тези повторни проби от носа се пращат в ЦКЗС, чиито лаборатории са единствените в САЩ екипирани да потвърдят инфекция със свински грип. Времето за обработка на пробите е скочило от 8 на 24 часа.

Но преди това Америка се събуди с новината за първия случай на смъртоносна инфекция в страната, при това на двегодишно дете. И само толкова. Поне няколко часа нямаше подробности. Ето така се създава професионално паника и се правят опити да се тласне общественото мнение в една или друга посока. След няколко часа стана ясно, че детето е гражданин на Мексико, посетило е свои роднини в граничното тексаско градче, имало е здравни проблеми, които все още са тайна. Четири дни след пристигането си в Браунсвил, на 8 април момченцето се разболява от вируса, който е прихванат в Мексико. Пет дни по-късно, на 13 април, близките му го завеждат в болница в Браунсвил. След това е транспортирано в Хюстънската детска болница, където издъхва на 27 април. Знае се, че първите два-три дни са решаващи при грип от типа А, особено ако състоянието на пациента се влоши много и бързо. В началото детето не е дори диагностицирано правилно, но в интерес на истината на 8 април все още не се говореше за този вирус. Както споменах и преди, смъртните случаи са в резултат на усложненията, а именно респираторни заболявания и пневмония. Във вторник най-накрая беше публикуван и разказът на едно от заболелите момичета в Ню Йорк, където тя обяснява симптомите на болестта. Нещо, което се повтаря непрекъснато е изгарящата болка в гърлото. Тя не е можела нито да преглъща, нито да вдишва и издишва лесно, и е поддържала с дни висока температура.

И след всичко това, вчера сутрин послушно се поддадох на масовата психоза, заедно с хиляди майки с настинали деца. Така се случи, че синът ми Кай Иван, който е на три години, целият предишен ден се оплакваше от главоболие, болки в корема, болно гърло и разви температура, която го съпътства цялата нощ и на следващата сутрин. Прочитайки новината за първия смъртен случай в Америка, още повече на малко дете, се притесних, въпреки че абсолютно ясно съзнавах, че щом не казват подробности, се насажда страх и паника с преекспониран медиен шум. Още в осем часа бях в чакалнята на кабинета. Следобедът заведох и Даниела. И така се случи, че ни обслужиха две лекарки, така че имах възможност да си поговоря с двама специалиста. Проблемът на Кай Иван беше ушна инфекция, а вирусните и бактериални проби от гърлото и носа бяха отрицателни. Но разбрах, че само този офис е пратил в Центъра близо 12 проби от последните два-три дни. Повечето от тези хора обаче са или граждани на Мексико, пътували скоро до Щатите, или американци в близки контакти с мексикански граждани. Самите лекарки бяха спокойни и ми заявиха, че сме извън грипния сезон (октомври до март) и април месец са отчели рязък спад на грипните инфекции, за разлика от предишните месеци. Тази година и миналата, според тях, сме преживели едни от най-страшните грипни епидемии. Според тях е имало много случаи на хоспитализирани пациенти. Щом сте преживели този грипен сезон, ще преживеете и свински грип, ми каза едната. При условие, че епидемията от свински грип в Мексико върлува от месец март и Сан Антонио поддържа тесни контакти по бизнес, семейна и туристическа линия с Мексико, логически си помислих колко ли случаи са минали през кабинета им ето така, без проби и Тамифлу. Вече са снабдени с лекарства срещу свинския грип, обаче, така че при нужда ще помогнат веднага. На въпроса какво да правим за предпазване, те ми казаха, че най-важното е да поддържаме добър имунитет с добра и силна храна, чиста вода, и хигиена. Споменаха, че например в Галвестън, друг тексаски град на океана, има живо огнище на активна туберкулоза, но изън града заразата не се разпространява и съответно никой не обявява световна пандемия. Както и за обикновената грипна епидемия, която сме преживели само преди няколко месеца. Бяха резервирани към медийния шум, който се вдига, но се отнасяха с разбиране към моята загриженост. Казаха, че едни от най-натоварените дни са били понеделник и вторник, когато майки непрекъснато са звънели и са искали антивирусни лекарства за хремавите си деца.

Това, което е повече от сигурно, е, че правителството е ангажирало всички федерални, пък и щатски контролни здравни институции да издава инструкции и да информира подопечните им бизнеси. Детските градини например се чистят ежедневно с по-силен препарат, училища и бизнес сгради се дезинфекцират основно. Макар че не се забелязва разлика в живота преди и следи обявяването на заразите, сред определени групи от населението, като възрастни хора и майки с деца, има известно притеснение.

Въпреки невротичната медийна кампания, започват да се появяват данни, които поставят свинския грип в контекст. Все пак през изминалия грипен сезон са починали 55 деца от инфлуенца, но голямата част от децата, заболели от по-агресивните грипни щамове, се възстановяват. Според информацията, която получавам по българското радио, изглежда, че и в България са взети мерки и имат подготовка за евентуална епидемия. Директорът на българския национален център по заразни болести се изказа доста адекватно, съветвайки хората да поддържат добра имунна система с добра храна и витамини, и да си купуват от България антивирусни лекарства преди пътуване в чужбина.
Ако има нещо, за което хората трябва да се замислят в България е, че страната не разполага с лаборатории за изследване на бактериални и вирусни зарази от типа на свинския вирус. Медицинската и лабораторна инфраструктура на една страна до голяма степен предсказва дали една зараза ще се превърне в епидемия, или не, и какъв периметър ще обхване. Защото освен свински грип всяка година има поне една епидемия от стомашно-чревни зарази, не по-малко смъртоносни, предизвикани от замърсени храни.

Много от опасенията на СЗО се основават на историята и изводите от пандемията през 1918 година. Опасенията са, че свинският вирус мутира много бързо, непредвидим е, и може да се върне през следващия грипен сезон много по-мощен и масов. Затова и бързат да създадат ваксина. С ваксините обаче ситуацията ще е по-сложна покрай историята с епидемията на свински грип в САЩ през 1976 година, когато от създадената ваксина умират много повече хора, отколкото от самия вирус. Не трябва и да се забравя, че Мексико сити например е 24 милионен град с лоша вода, замърсен въздух и многобройно бедно население. Да не се пренебрегва и факторът "трети свят". В пиковия момент на епидемията в града са спрели водата точно в най-уязвимите райони, така че хората не са могли и да искат да си измият ръцете. Здравната им система е неадекватна и корумпирана. Няма лекарства, както и лаборатории за изследване на свинския грип. Оттук и вероятността от грешна диагноза, както и масовата психоза сред цялото население, включително и медицинския персонал.

В заключение, тази кампания за предпазване от свински грип започна да се преекспонира извън Мексико, и поставена в контекста на все по-агресивните сезонните грипни епидемии и все по-голямото нежелание да се затварят граници по време на рецесия, може би трябва да се премисли. Време е да замлъкнат, след като дълго време не се споделяха симптомите на заболяването, освен "класически грипни симптоми", някакви потенциални или бъдещи развития се подаваха като "новини" (българите са свикнали на този тип журналистика, но не и американците), избягваше се да се прецени критически ситуацията в Мексико предвид националните особености на здравната им система и икономическото положение, както и да се критикува неадекватната реакция на мексиканското правителство поне в началото на епидемията, чувстват се неудобно, че в САЩ вирусът протича без жертви и се дават странни обяснения как вирусът мутира на Рио Гранде. Както казах и преди, всички страни от типа на Мексико трябва да се притесняват и може би положат добра воля да подобрят здравното обслужване и инфраструктура, и ако това е политически коректният начин, ще преглътнем шума. И без това повечето зрители са скептични, освен в дните, когато децата им вдигнат температура.

P.S. Др. Тим Джонсън, медицинският експерт на ЕйБиСи съобщи преди малко, че учените са изследвали генетичната структура на свинския вирус и са установили, че липсва една аминокиселина, която е част от генетичната структура на по-смъртоносните грипни вируси. Освен това, свинският вирус е близък до този, който е предизвикал епидемия през 1957 година, което може би обяснява защо по-възрастните хора изглежда имат имунитет спрямо настоящия вирус. На този етап H1N1 е толкова агресивен, колкото и обикновената инфлуенца тип А от последните няколко години.

2 коментара:

Анонимен каза...

научих много

Анонимен каза...

Благодаря за интересната информация