неделя, 12 април 2009 г.

Скандал с токсичен китайски гипсокартон набира скорост в Северна Америка


фото: АП

Има нещо крайно нечистоплътно, когато държавата дава луди пари да пресява и анализира интернет данните от всеки компютър в страната, а проверява едва 2% от вносните товари, включително от страните-членки на НАФТА Мексико и Канада. Обезпокоително е, че лобирането за някаква промяна, за да бъде чута, трябва да бъде инициирана от организирана група или съюзи на професионален признак. Гражданите, разбира се, винаги имат на своя страна така наречените “акули” – ищцови адвокати, които работят на процент и завеждат масови дела срещу бизнеси с дефектни продукти. Тези дни адвокатите потриват доволно ръце и вече набират клиенти за следващата серия доходоносни дела.

Скандалът с токсичния китайски гипсокартон набира скорост от половин година и обещава да бушува на нивото на азбестовите съдебни процеси от преди десетина години. Преди няколко дни двама американски сенатора се ангажираха с проверки на сигнали и внесоха законопроект да се забрани временно вноса на гипсокартон от Китай. Темата започва да пълни форуми и сесии на инспекторски конференции.

Между 2001 и 2008 година само в САЩ са внесени и използвани в строителството на нови къщи към 230 000 килограма китайски гипсокартон, съдържащ серни съединения, които представляват опасност за общественото здраве. В крайно консервативно изследване US Consumer Products Safety Commission (Комисията за сигурност на употребяваните продукти) е установила наличието на стронциев сулфид, вещество, което не присъства в американския гипсокартон. Други източници посочват цяла плеяда серни съединения, а вече има и съмнения за радон, вещество, което от време на време се регистрира в американския бетон. Засега като вносител и производител на токсичния материал се споменава името на германската фирма Кнауф и нейното китайско подразделение Knauf Plasterboard Tianjin Co. Ltd. Три листа вграден материал са достатъчни, за да “отровят” сградата до степен, че се налага събарянето й. Половината от токсичните сгради се намират във Флорида. Оттам тръгват и оплакванията по интернет форуми преди Americas Watchdog (Наблюдателят на Америка) и нейният Homeowners Consumer Center (Потребителски център на домовладелците) да се заемат с разпространението на новината и организацията на мерките за противодействие. В тяхна информация от февруари се казва, че този строителен материал засяга към 200 000 ремонтирани къщи, 100 000 нови къщи във Флорида, поне още толкова в Тексас, Мисисипи, Вирджиния и Луизиана, както и незнайно колко из цялата страна. Токсичният продукт обаче е изнасян и в Европа, Австралия и Канада.

Обикновено сярното съединение в гипсокартона се свързва с водорода от въздуха и се получава характерната за сулфидите миризма на развалени яйца. Миризмата се изявява най-вече във влажен и горещ климат, затова и Флорида е първият щат, в който хората понасят последиците и започват да споделят симптомите в интернет. Понякога миризмата е толкова силна, че в къщата не може да се живее. Освен това започват да корозират за кратки срокове климатичните системи, медни и железни части из къщата, като тръби и електрически жици, а сребро и злато почерняват. Домакинскитете уреди често се развалят, макар че са нови. Дървените мебели се обезцветяват. Хората получават болести на дихателните пътища, кръвотечение от носа, алергии, задух, кашлица, главоболие, болки в ставите, умора, безсъние, зачервяване и горене в очите. Често симптомите изчезват, когато домовладелецът не си е в къщи. Има случаи на смърт на домашни животни, а болните, децата и възрастните хора са, разбира се, най-застрашени.

Няколко версии относно начина на придобиване на дефектния материал се въртят из медиите. Според най-разпространената версия през 2005-6 година се е почувствал недостиг на гипсокартон поради бума в строителството на нови къщи и се е наложил внос от Китай. Материалът обаче бил задържан на корабите в океана дълго време преди да се разтовари и това е спомогнало за окисляването на сярата. В някои предприятия гипсът първо се използвал в обработката на канцерогенни въглищни материали. Според друг източник китайците смесват отпадъчни токсични продукти с гипса и така се отървават от тях. А избягват проверките на границата като първо внасят материала в Мексико и оттам той влиза безпрепятствано покрай споразумението НАФТА в Щатите, където основно нелегални мексикански имигранти строят къщи. Тъй като те са нелегални, големите строителни фирми нямат информация относно заболяванията сред работниците, не плащат данъци и медицински осигуровки и оттам информационната верига се прекъсва. Тъй като живея в новопостроена къща и съм свидетел на голяма част от строежите в комплекса, имам наблюдения върху работниците. Действително мексиканските контрактори не говорят и грам английски, но фирмите много добре знаят кой им работи. Имат си американски отговорници за качествен контрол, които всъщност работят ежедневно непосредствено с мексиканските контрактори.

Вече има една строителна фирма във Флорида, Ленар, която доброволно изследва къщите, събаря и строи наново, като плаща и наема на собствениците за времето, през което къщата им се строи. Това, колкото и да е скъпо, най-вероятно ще спести милиони долари на компанията, която вече е завела дела срещу вносителите и китайските производители. Едно изследване за токсичност струва между 600 и 1200 долара. Най-често симптомите са достатъчно условие за адвокатските фирми да включат собствениците в делото и да поемат разходите по изследването.
Със сигурност най-малкото, от което се нуждае Америка, че и светът, в момента е нова строителна криза, свързана с китайски дефектен продукт, обезценени къщи и изоставени ипотеки, която изглежда ще струва доста скъпо на икономиката като цяло и строителната индустрия, и най-вероятно ще повлече по-стриктен контрол върху производството и вноса на гипсови продукти.

Няма коментари: